home info bestuur agenda foto's contact
zondag 10 december 2017
15.00u
Entree: 15 euroADVENTSCONCERT door het Vlaamse koor 'POLYFOON' onder leiding van Lieven Deroo

Over Polyfoon:
Polyfoon is een projectmatig ensemble van geschoolde zangers, in 1999 samengebracht door artistiek leider Johan Geerts en zanger-dirigent Lieven Deroo. Van bij zijn ontstaan het heeft het zijn eigen stem laten horen in het Vlaamse koorlandschap. Dat heet het ensemble gedaan met groots opgezette concertconcepten met muziek, beeld en woord, of projecten met een bijzondere thematiek. Daarbij is er n constante: elk van de projecten is een verrassende combinatie tussen oude en hedendaagse polyfonie. Polyfoon huldigt dus het 'ante et nunc' principe - van vroeger en nu. En elk van de concerten is opgebouwd rond n specifiek thema, verhaal of componist.

Daarvoor vraagt Polyfoon geregeld aan hedendaagse componisten om speciaal voor het ensemble nieuw werk te schrijven - Daan Manneke, Geert D'hollander, Willem Ceuleers, Coen Vermeerren, Alain De Ley, Bart van Reyn, Luc de Winter en Jeroen D'hoe.
Zes CD's zijn intussen al opgenomen waarvan al meer dan 5000 exemplaren zijn verkocht.
Tegenwoordig heeft Polyfoon zijn thuisbasis in Temse, en blijft het ensemble ook een vaste gast in de Sint Norbertuskerk in Antwerpen, Maar Polyfoon concerteerde ook in iconische gebouwen in het buitenland. Enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van Polyfoon zijn: een concerttournee met het Vlaams Radiokoor (met het 40-stemmige Spem in Alium van Tallis), de Missa Pro Vivis van Alain De Ley, Anima Mea, een audiovisuele voorstelling over Vesalius met o.a. Machal Pas, het L.Homme Arm-project met Warre B orgmans, samenwerkingen met Psallentes, Octopos, K's Choice, etc..

Over het programma
Monteverde is 550 jaar geleden geboren. In het eerste deel wordt een kleine hommage aan deze Italiaanse meester en zijn leraar uit onze contreinen, Giaches de Wert, gebracht. Dit vormt de aanloop naar de eigenlijke adventsmuziek, met nog enkele Vlaamse meesters zoals Des Prez en Lassus. We voelen de donkere koude winterdagen in de muziek. Ze maken op hun beurt plaats voor een nieuwe fase waarin de verlosser licht brengt onder de volkeren!

In het tweede worden uitsluitend werken van twintigste- en eenentwintigste eeuwse componisten gebracht, met de Sieben magnificat-antifonen van Prt als kapstok. Composities van Coen Vermeeren, Cyrillus Kreek en Whitacre staan garant voor een serene sfeer van verwachting, mysterie en aanbidding. We sluiten passend met het Magnificat van Prt.