Guido Lippens

Guido Lippens (1939)
Geboren te Terneuzen. Woont en werkt momenteel in Middelburg (Zeeland).

Over zijn werk
Een grafisch Fingerspitzengefühl was karakteristiek voor de vroege, destijds systematisch genoemde tekeningen van Guido Lippens. Hij trok lijnen over een vierkant vel papier, van kant naar overkant met een vaste interlinie tot een regelmatig, maar met de hand gemaakt patroon ontstond. Hij vulde een blad kruislings met lijnen en liet de snijpunten blanco, alsof daar de lijnen elkaar ophieven. Hij had aan weinig genoeg.

Uit deze strakke basis in de jaren zeventig is een oeuvre gegroeid met een weelde aan vormen, motieven en variaties. Fragmenten van zaagbladen, een speelgoed mattenkloppertje, siervoorwerpen en plantenloof verdringen elkaar soms binnen de compositie. Maar vaak wordt de ordeloosheid toch bedwongen door discipline en is er sprake van symmetrie en regelmaat zoals voorheen, met dezelfde kanttekening dat het handwerk en intuïtieve beslissingen tijdens het tekenen een mechanische herhaling voorkomen.

Tekenen is de basis van het oeuvre van Guido Lippens. Door zijn concentratie op de lijn als ding is hij steeds meer mogelijkheden gaan zien om er een materiële vorm aan te geven. Een lijn kan getekend zijn of uitgespaard. gesneden, gefiguurzaagd, met of zonder benadrukken van reliëf, gearceerd, onderbroken of doorgetrokken, van schaduwrand voorzien of messcherp in beeld komen. Wonderlijk is hoe deze door en door grafische, platte benadering van het beeldvlak leidt tot ruimtelijkheid, de illusie van beweging en een analogie met de natuur. Hoezeer ook vanuit het materiaal gedacht, in Lippens’ werk doemt een werkelijkheid op en het beeld van de mensenhand die schrijft, snijdt en bezweert.”

 

Rob Smolders.

Terug naar Projecten <<<